torsdag 31 december 2009

Välkommen 2010

Tänk att man trampar runt i tofflorna på årets sista dag! Vilket händelserikt år det här har varit! Jag kommer inte att ge någon tillbakablick. Jag har bloggat här fem månader och allt finns ju arkiverat. Nu ska vi se framåt mot det nya, spännande och oförutsägbara och önska...
Det har kommit fler presenter, Willow Tree-änglar, till Lyckoslanten. Angel of Learning (till höger) fanns tidigare, men vi är fem i familjen och varje ängel kan knytas an till någon av oss eller samtliga till oss alla.
Angel of Harmony
Jag önskar  att vi alla ska få ha harmoni i våra liv under det nya året.
Angel of Freedom
Min önskan är att vi alla ska få frihet att utveckla våra inre drömmar.
Angel of Healing
Min önskan är att vi alla ska hjälpa och bry oss om varandra.
Good Health
När jag tänker på det nya året, tänker jag på god hälsa. Jag önskar att jag själv, alla i min familj och alla ni där ute ska få ett friskt år!
Nu har tomtarna, fortare än jag trodde, städats bort och alla änglarna står nu på spiselkransen. De kommer säkert att byta plats och flyga runt här i rummen. Den äldsta sonen flög utrikes i går. Äldre tvillingsonen far åter till huvudstaden i morgon och den yngre ska få dela årets första upplevelse med oss. Om jag har möjlighet skriver jag ett inlägg, men annars dröjer det ett tag. I kväll ska vi fira nyår med våra vänner, precis som vi har gjort ett kvarts sekel. Denna gång är vi hos dem.  Allt som finns skrivet här är minnen, som är nedtecknade för att inte dränkas i glömskans hav. Vi ses på det nya året, nya spännande oskrivna blad!
Ett lyckosamt, friskt och Gott Nytt År
önskar jag er alla!

tisdag 29 december 2009

Gammalt och nytt


Det gamla året går mot sitt slut och jag känner ett litet pirr i magen inför det nya som väntar.  ;o)
Här på Lyckoslanten finns en del gammalt arvegods som jag inte har uppmärksammat tidigare. I skänken i vardagsrummet finns en bibel från 1883. Min svärfar hade fått den av någon efter andra världskriget. Där finns ett personligt kort skrivet med en handstil som jag tycker om. Om det finns någon i Österbotten som vet var man kan restaurera pärmryggen är jag glad för tips.
När jag träffade min storasyster nyligen fick jag en fotokopia av vår farmors porträtt. Min pappa berättade för mig att farmor förutom att sköta sin stora familj, hade sytt brudklänningar. Jag var åtta år när farmor dog, så jag känner till rätt litet om henne. Likaså hann jag aldrig träffa min svärmor Anna. Smyckesskrinet har tillhört henne och det hittade min man nyligen.
 
Smycken från  Huset på landetS.M.S  och parfymsmycke Daisy från Marc Jacobs.
Jag tänker inte avslöja alla julklappar här, dem får ni kanske läsa om senare eftersom vi gillar upplevelser här i huset. :o) Men smycken, parfym, böcker, tidningar, kameratillbehör och kläder är bl.a. några av de uppskattade saker jag fick i mina paket.

söndag 27 december 2009

Släktmiddagar

Söt katt eller hur? Det tyckte jag när vi kom till svåger och svägerska på middag dan före dopparedan och möttes av denna i farstun. Men den är inte riktig utan köpt på Gotland! Nåja, desto mer levande var sönernas farbror med familj, tack och lov. I kväll har vi fått ha dem här på middag.
Bilderna ovan är från min storasysters hem där vi hade pizzabuffé i går kväll. Det är en ny tradition och tas väl emot av det yngre gardet. Vi var fjorton personer på plats och vi delade på nästan lika många pizzor. Det blir mycket muntert när jag och mina två systrar träffas. Fniss!
Muntert är det också att ha sönerna hemma och jag får njuta av dem några dagar till.
I kväll har jag bjudit på laxsoppa och skinka, kalkon med ugnsrostade rotfrukter och grönsaker. De där tomtarna får sitta på spiselkransen någon vecka ännu.
Lyktan som välkomnade svägerskan och svågern får avsluta dagens "bildpotpurri". Ha det gott därute!

fredag 25 december 2009

Julen

Denna dag är den bästa och mysigaste av juldagar, eller hur? Då tar familjen på Lyckoslanten  det lilla lugna. Njuter av det vi fick i paketen (för min del något läsbart), äter maten som blev över med råge. Julafton firade vi med mina föräldrar och tjocka släkten träffar vi i morgon.
Det kom en Carl Larssongubbe i ett paket och äldsta sonens sambo hade bakat småbröd enligt norsk tradition.
Sönerna (den yngre tvillingsonen ovan) fixade julmaten med mig.
Jag hade dukat i rött och vitt i uterummet. På julbordet fanns morotslåda, kålrotslåda, skinka, kalkon, Janssons frestelse, köttbullar, rödbetssallad, potatissallad, sill, prinskorv och potatis med en god sås  och andra delikatesser därtill.
Det blev alldeles för många paket även om vi har försökt hålla igen. Det allra bästa  är förstås att få vara tillsammans. Skön fortsättning på julen!

onsdag 23 december 2009

Julkrubban

Min julhälsning får bli en bild av julkrubban. Jag samlar på julkrubbor och har rätt många vid det här laget, men för den skull behöver man inte ta fram alla. Den jag har framme nu är Nativity från Willow Tree. Jag tycker väldigt mycket om de här enkla och vackra figurerna. En julros placerade jag under kronan. Min mamma har stickat den runda duken.
Året runt figurer: Angel of learning, Keepsake och Heart of gold.
Önskar er en mysig uppesittarkväll och en riktig 
God Jul!

Heaven in my arms

tisdag 22 december 2009

Dan före dan före dopparedan

Vilket underbart julväder att vakna upp till! Här snöar det så fint. Idag känner jag mig väldigt inspirerad att pyssla med det sista och även tillbringa mycket tid i köksregionen. Två söner har anlänt. Den tredje kommer i morgon kväll. Han gör som bäst livet gladare för äldre människor i huvudstaden.
Det är inte lätt att ge julklapp åt äldre, som mina föräldrar som tycker att de har allt de behöver. För fyra jular sedan köpte jag en korg, som jag fyllde med delikatesser och det tyckte min mamma om och jag får korgen tillbaka varje jul :o) Nu fyller jag den igen, så där kan man tala om återanvändning! (Mamma läser inte min blogg :o))
Jag roade mig med paketinslagning i går kväll och tacka vet jag dubbelsidig tejp! Paketet med änglavingarna (från Huset på landet) ska en person få som bl.a. bjuder mig på frukost dagligen. ;o)
Jag har haft stor använding av mina Mallorcaänglar. Vintage-etiketterna och scrapbookarket kommer från Huset på landet.
I går  kväll hade jag också träffis med Ernst. Han lackade lappar till granen och jag lackade hans citat med God Julsigill. Det blev inte perfekt, litet småslarvigt. Paket med glitter på höjden och på tvären och tomtar som springer runt i alla hörn på pappret är numera inte min melodi.
Ha en trevlig dan före dan före dopparedan! Det blir någon stadsrunda och besök hos släkten , men jag smyger nog mig in här innan jul.

lördag 19 december 2009

Förberedelser

Idag när jag hade tänkt städa dagen lång och julsnön dalade ner, tog jag mannen med på en tur till Huset på landet. Där trivdes jag otroligt bra och fyllde en hel kasse och innehållet får avslöjas med tiden. Till min stora samling av Carl Larsson (som alla har köpts från rara N tidigare) kom ett par till, bl.a. denna dam som jag identifierar mig själv med, nu när jag förbereder inför sönernas incheckning på Hotel Mama. Den vita hinken köptes också på nämnda ställe och den vackra julstjärnan fick jag av eleverna Så fin!
Litet spotlight på och man kan tydligare se hur glad man kan bli över förberedelserna inför julen. Den här dikten fick jag för två jular sedan på ett julkort av dottern till Livet på Vestergård:
Det bästa med julen som jag vet,
det är inte julmat och alla paket.
Det är när i fönstret vi har hyacinter,
en julstjärna uppe, och ute är vinter.

Det bästa med julen som jag vet,
det är inte julmat och alla paket.
Det är när man stökar och pyntar i husen.
Och julkvällen, när vi har tänt alla ljusen.

Det bästa med julen varje år,
det är inte godis och det som man får.
Det är att på julen man verkligen känner:
man vill va' tillsammans och trivas som vänner.

♥  

Önskar er alla en skön fjärde advent!

fredag 18 december 2009

Jullov

Så blev det jullov och det brukar ta en stund innan man kan ta det till sig. Senaste dygnet har varit aningen intensivt med julfest och nattvak och därför börjar jag med att vila en stund.  Jag tycker att vi hade en fin julfest med bra program. Oj, va' mycket ringdans det har blivit på sistone. Bra för gumman att ta sig en svängom. I kväll är jag bjuden på konsert. Det är  min svåger och sjuttio andra skönsjungande herrar som bjuder på julkonsert i Trefaldighetskyrkan. Då får man hoppas på en ökad dos av julstämning.
 
Det är omöjligt att göra ett bra collage av den där slöjdutställningen.  Här får ni mest se elevernas tildaprodukter. Annars hade jag placerat produkter längs alla väggar och mitt i klassrummet och allt det där tänker jag inte utsätta er för.  Nu ska vi försöka njuta av fredagskvällen I morgon är planerna att jag ska få det här hemmet på rätt köl igen.  Det är uppmuntrande att läsa det fina citat (gör sig bättre på finska) som jag fick av en vän i går:
"De saker som vi upplever som svagheter
är de samma som gör en människa älskvärd
- för perfektion är svårt att älska." 
 

onsdag 16 december 2009

Förberedelser för vernissage

Så här års brukar jag inte hinna ha långa kvällsstunder hemma. I år är det annorlunda. Antingen har jag varit bra på att organisera, börjat tidigt med förberedelser, eller så har jag sänkt på kraven. Vitsorden är skrivna och i morgon blir det vernissage för eleverna. Jag blev nästan färdig med slöjdutställningen idag.
I går kväll började jag sy en tildagris, rätt sent på kvällen. Jag vet inte exakt när jag lade mig, men den stod färdig på frukostbordet i morse (och jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag såg reportage om sönerna  i dagens tidning :o))
Grisen fick följa med mig till skolan och den får bli mitt bidrag till utställningen.  Den får symbolisera höstens fokusering på grisen i negativ bemärkelse. Nu får den stå där och glänsa bredvid min julhälsning.
Jag visar inga bilder från slöjdutställningen nu, men allt medan jag brukar städa och ställa till, på rasterna eller andra små lektionsstunder, brukar eleverna hjälpa till, eller pyssla litet. I går gjorde de små ljuspaket, idag smällkarameller.
I morgon kväll har vi julfest och fredag är sista arbetsdagen på höstterminen. Så fort den här terminen har gått!