fredag 5 februari 2010

God morgon, herr Runeberg!

Idag blir mitt fadderbarn åtta år och idag firar vi också Runebergsdagen i vårt land. Mina elever har en trevlig läseläxa om Runeberg, vår nationalskald och jag får inte vara med om det. Jag ska på fortbildning hela dagen, men det kan ju bli trevligt det också!
Här har vi njutit av Runebergstårtan! Det finns berättelser om hur Fredrika Runeberg varje morgon bakade och serverade en bakelse åt sin man - att hon gjorde den av rester etc. Det där  med resterna påstås nu inte vara helt sant. Ni kan forska vidare om henne här. Och om ni nu tror att jag har serverat min man kaffe och Runebergstårta på säng, eller vise versa, är inte det heller sant. Vi satt faktiskt vid köksbordet redan i går kväll, men den bilden skulle bli alldeles för tråkig och vanlig. Vad gör man inte för herr Runeberg!
 
Enkel dukning i all hast på det som ska föreställa morgonkröken. Det får duga med mugg, servett och muffinsform.  Namnmuggarna började jag samla till alla i familjen för många år sedan. Nu har jag sett dem i ljusa, behagliga färger också. På tal om kaffe eller frukost på säng... Är det en "tradition" som håller på att försvinna? Kanske nu i helgen? Nu önskar jag er alla en skön fredag!

12 kommentarer:

 1. Oj, jag hann faktiskt undra hur tidigt ni går upp eftersom du hunnit fota och skriva redan!? Men visst går det bra att styla, det gör ju jag också ;)
  Faktiskt - frukost på sängen har aldrig tilltalat mig, jag är alldeles för praktisk för det... Isåfall skulle det nog krävas ett bra stadigt bort, sånt där som man skjuter över hela sängen, inget nöje att oroa sig över spillda drycker och smulor i sängen...
  Å andra sidan har jag inget som helst minne av att nånsin fått frukost på sängen, förutom skorpor och juice som mannen hämtat åt mig då jag haft morgonillamående.

  Ha en fin fredag!
  A-C

  SvaraRadera
 2. Oj, här är man uppe i ottan för att hedra skalden Runeberg :)
  och visst bör han firas och äras med ett eget bakverk. Jag står över tårtan i år, vad gör man inte för att sommar ekiperingen skall kännas bekväm ;)
  Frukost på säng, det var längesen, då barnen var små och skulle uppvakta mor :)
  Ha en trevlig fortbildningsdag och ett fint veckoslut!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 3. Hört i bilen imorse...
  Pappa: Vet ni varför det flaggas idag?
  Barnen: Nää
  Pappa: Det är Runebergsdagen
  Barnen: Jaa idag får vi äta soppa och fastlagsbullar!!
  Pappa: Nej, han var ju Finlands nationalskald
  Barnen: Mamma är det faktiskt Finlands nationaldag idag?

  Så jag hoppas lärarna reder ut detta under dagen ;O)

  SvaraRadera
 4. Hoppas ni får en bra dag i dag !
  Jag brukar hoppa över runebergstårtorna, är faktiskt inte så förtjust i dem.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Hej
  Den dagen har jag aldrig hört talas om, det var något nytt. Bakelsen ser god ut! Jag har själv alltid föredragit att sitta vid bord och äta, jag är så löjligt rädda att spilla i sängen.
  Ha de gott!
  Kram
  /Sara

  SvaraRadera
 6. Gratulerar till ditt fadderbarn! Runebergsdagen, har aldrig hört om den tidigare- spännande. Nu måste jag in och läsa mer om Runeberg, länken du har med. Blir nyfiken!
  Ha en skön helg!
  Kram Anna-Karin
  hemochting

  SvaraRadera
 7. Mmm, ser smarriga ut! De brukar ju vara lite smuliga Runebergstårtorna så kanske lika bra att sitta vid köksbordet och äta ;).
  Hoppas att fortbildningsdagen var kul och trevlig Runebergsdag!

  Nicole

  SvaraRadera
 8. Åh, Det såg både mysigt o gott ut.....Tyvärr har jag aldrig smakat Runebergsbakelse! Men det är säkert gott eftersom jag älskar allt som är sött! Önskar dig en riktigt Trevlig o skön helg! Hoppas att du håller dig vaken så du får veta vem som åker ut på Lets Dance, det händer att jag också sover gott då ibland, det är tur att det går att läsa om det dan efter! Fniss....Fredagskramar Therese

  SvaraRadera
 9. kaffe på säng brukar jag få en gång om året - på morsdag. eller kaffe och kaffe, det brukar bli skumpa och prinsesstårta (som jag själv skaffat hem för att de ska bli rätt sort!) :)
  ett par runebergare har dessvärre slunkit ner i magen idag. jag borde skämmas...
  ha en skön helg. kram!

  SvaraRadera
 10. Tack för berömmet! Kan verkligen rekomendera att sticka dessa, fastän skaftet är lååångt går det fort med det roliga mönstret!

  SvaraRadera
 11. Oj hade ingen aning om Herr Runeberg. Så dåligt uppdaterad jag på mina nordiska grannar. Är det han som har skrivit Fänriks Ståls sägner?
  Ha en skön helg.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 12. Visste inte om att Runebergsdagen fanns. Bra att hylla sina nationalskalder.
  Vad var du på för utbildningsdag? Du vet ju att jag gillar kompetensutveckling.
  Vi äter inte frukost i sängen. Det är mer bök än att sitta vid köksbordet. Tror att jag är sjuk om jag äter i sängen.
  Fast när äldste sonen var liten hände det att han kom upp med frukost till oss då han nog ville att vi skulle stiga upp.
  Kram annika

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en snäll kommentar! ♥ Ha en bra dag!