måndag 3 maj 2010

En låda med minnen

När den här sommarlådan kom i min ägo för ett antal veckor sedan var det nog inte meningen att mina pärlor skulle bosätta sig där. Nej, den ska fyllas med vackra stenar, växter och annat trevligt som kommer i min väg under sommaren. Så får det bli, blott att jag väntar en månad och låter allt det där möta mig så småningom.
För drygt tio år sedan när jag begav mig upp i cyberrymden och knöt den ena kontakten efter den andra, bl.a. med pedagoger, fick jag en dikt (författare efterlyses) av en annan lärare och den dikten har jag använt mig av i undervisningen. Jag har gjort sommarlådor i maj månad med de elever som jag har följt upp följande läsår. I skolådor, som vi har klätt med mönstrat papper, har vi samlat saker från sommaren.
Nu när jag tittade i mina egna lådor blev jag aningen nostalgisk. I den här lådan kan man se vad som hände under min sommar för fem år sedan... Foton, biljetter, konsertblad, snäckor, blomma... som alla väcker minnen.
Det blir rätt fullt i skåpen för min del med alla dessa lådor, men det kan det vara värt. Nu delar jag med mig av dikten som jag själv fick en gång. Grafiken som används på lådorna är köpt av min vän Helena.

En låda med minnen du samla kan,
det kan vara mycket eller lite grann.
det kan vara en snäcka eller något glas,
kanske en blomma du haft i en vas.

En pinne så skön och len
eller varför inte en sten.
Du kanske tar ett fotografi
eller skriver en dagbok och lägger däri.

Vad du än hittar på
så hoppas jag att du ska få
många minnen från sommaren lång
att förvara i din kartong.

När sommarlovet är förbi
då öppnar vi lådan och ser däri
och berättar för varann
om sommaren som försvann.

Livet är som ett pärlband där varje pärla är ett minne!

18 kommentarer:

 1. Vilken trevlig dikt, och den passar ju för alla åldrar. Kanske man skulle börja samla allt på ett ställe så det är lättare att hitta det man behöver en dag? ;)
  En skön solig måndag till dig!
  Marianne

  SvaraRadera
 2. Vilken fin dikt och gullig idé med sommarlådor. Kul att sitta och minnas, det gillar jag.
  Ha de gott!
  Kram
  /Sara

  SvaraRadera
 3. Vilken fin o tänkvärd dikt du delar med dig, och vilken vacker låda med pärlorna i...Önskar dig en bra vecka! Kram Therese

  SvaraRadera
 4. Visst är det roligt med minnen, små saker som gör att man igen kommer ihåg det roliga som hände!
  Härligt väder vi har idag :)

  SvaraRadera
 5. Oj, vad vackert inlägg!
  Dikten läste jag flera gånger ...
  Kom att tänka på att man borde stanna upp
  ibland och inte bara rusa iväg utan att tänka efter!
  Detta berörde verkligen ...

  SvaraRadera
 6. Vilken fin dikt!! jag antar att man kanske kan få låna den....eftersom du så frikostigt skrivit ut den?? Vita Sommar-lådan är också trevlig! ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Louise: Jag är inte den som tror att man skall hålla allt för sig själv, utan "dela med dig" är min melodi. Det är därför jag bloggar! ♥

  SvaraRadera
 8. Så mysigt! Vi har också liknande lådor i trä, där barnen samlar sina sommarminnen. Har varit undangömda, men borde plockas fram igen nu så småningom :O)
  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Vilket fint inlägg du har gjort!!
  Fin dikt och fin tanke med dessa sommarlådor! Jag förstår att dina lådor väcker en massa fina minnen till liv.
  Ja, synd att det är just i maj som vi har som mest på jobbet.... Jag hinner inte riktigt med det som händer i naturen. Plötsligt är det grönt här och var... Måste försöka stanna upp och njuta!
  Ha det så bra!
  Kram Sari

  SvaraRadera
 10. Vilket inspirerande blogginlägg! Och vilken passande dikt, väldigt fin! Jag har själv en eller två skolådor som innehåller minnen. Det är bra för både kropp och själ att ta fram dem nu som då, tycker jag.

  Trevlig fortsättning på veckan!
  H. Malin

  SvaraRadera
 11. Vilken gullig ide med sommarlåda med minnen!Du låter verkligen som en helt underbar lärare! Tänkte också göra minneslådor åt barnen, men vet inte ännu om jag kommer att göra sommarlådor också. En fin ide är det hur som helst.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jätte fin dikt.
  Dottern här har minneslådan från då hon gick i skolan. Det är roligt att se vilka minnen hon har samlat från den sommaren.
  Det är verkligen en bra ide med minneslådor.

  SvaraRadera
 13. Tack för titten o Ha en bra dag goa bloggvän....Kram Therese

  SvaraRadera
 14. Vad fint! Gillar din blogg jättemycket Kramar Susanne

  SvaraRadera
 15. Vilket vackert inlägg! Tack snälla du för en underbar dikt som du vill dela med oss. Jobbar man i skolan så går genast fantasin i gång om hur man kan använda den och idéen med sommarlådorna. Tack även för det tipset.
  Ska ta och göra en lite sommarlåda till lilla Malva. Hon är så fin...har gått upp 400 gram på 2 veckor....äter, bajsar och sover är hennes sysselsättningar. Vi har ju tur som bor så nära så man kan titta in några minuter då man tar en promenad eller cykeltur.

  Kram annika

  SvaraRadera
 16. Åh..jag minns min sommarlåda!!

  SvaraRadera
 17. Kikar in o Tackar för titten! hoppas allt är bra med dig...Idag åker jag till huvudstaden o roar mig! Ha en bra dag! Kram Therese

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en snäll kommentar! ♥ Ha en bra dag!