söndag 29 september 2013

Gammalt, nytt och kärt




På Hem och Skola-dagen hade vi en liten loppis i vår skola och jag hann investera i någon skolplansch innan dagen tog slut. Nu finns nog inte min favorit smultron, som genuin vintage skolplansch...




... men däremot har jag den och flera andra som kopior i nyproduktion, både i A3 och A5 format.




Jag har också roat mig med att rama in bilder ur Flora i färg, som jag hade från förut.




Tvillingsönerna som bor i Stockholm och Helsingfors har varit hemma och i går tog vi en tur via mina föräldrar till sommarstugan.




Det är bra mysigt att sitta flera kring bordet, speciellt när var och en komponerar sin egen frukost. Storebror dök också upp och då kände den här mamman sig väldigt nöjd. ;o) Ha en fin sista september!




torsdag 26 september 2013

Olika drömmar och mål



September springer mot sitt slut med kölden i hälarna! Jag försökte denna kväll föreviga några höstbetonade accessoarer hemma hos mig. Vilken vecka det här blev! Möten, föreläsning, förhandsvisning och Hem och Skola är några av veckans ingredienser. Sådant som till stor del är sekretessbelagt, men föreläsningen med positiva "Malenami" kan vi prata högt om! Hon skrev själv om föreläsningen "Nå dina mål" på sin blogg.




 Vi människor har så många olika drömmar och mål, vilket ju är fantastiskt. Själv anser jag mig ha nått mina mål när jag får undervisa och på tal om det så firar vi denna fredag Hem och Skola-dagen med Öppet hus och loppis. Helgen tar vi sen!

tisdag 24 september 2013

Hösten är litet lurig av sig



Hösten vet man egentligen aldrig riktigt var man har. Det där är ett av många citat och bildspråk som jag gillar när jag läser text skriven av Ernst Kirchsteiger. Det har blivit en stor portion "Ernst" på sistone med tv, tidning och nu senast hans nya bok "Året med Ernst". Man får tycka vad man vill, men idéerna är många och det målande språket är vackert. Lönnkransen som jag gjorde idag har jag gjort många gånger under otaliga år med barn och den finns även som pysseltips i boken.




Ovanför den höstfärgade hörnsoffan i allrummet radas böckerna flerdubbelt på boklisten och ändrar plats vartefter nya dyker upp. Det intressanta och som jag gillar, är att flera av mina böcker är indelade i årstider, som förutom Dekorera vackert och Fyra årstider, mitt liv på landet nu senast Året med Ernst.




Man får tända ljus och lampor tidigt på dagen och kura så där lite lagom.

Naturen ger oss möjligheten att se allt det vackra dag efter dag.
Om vi bara andas ett slag och tittar efter.

Bonden i mig vaknar till liv när hösten slår till.
Han står stadigt i leran och njuter lite extra när naturen skiftar i orange.

Den här färgen växer till något slags brummande i mitt bröst,
det känns som en liten humla. Och jag känner igen det,
det är min inredningsnerv som börjar vibrera.

(citat från avsnittet Höst ur boken Året med Ernst)

söndag 22 september 2013

Utflykter och höstdagjämning



Slå dig ner en stund här på bänken med mig så ska jag berätta litet om min helg.




Denna söndag med höstdagjämning klättrade vi i berg :o) Österbotten är ju känt för att vara platt, men i grannbyn finns det i varje fall en plats, Valsberget, som når 89 meter över havet.




Vi utforskade hela berget och njöt av utsikten. Sönerna har filmat musikvideor vid den här platsen tidigare och speciellt nu när löven skiftar färg här är det väldigt vackert.




I går gick vi en vandringsled till Risnäs träsk. Jag var dit två gånger via jobbet i fjol, men mannen har inte fått uppleva platsen tidigare.




Så rofyllt, vackert och mysigt att få njuta av picknick här.




När vi ändå var på gång gjorde vi två stopp vid ett annat vackert ställe...




... nämligen vid Hinjärv träsk, svenska Österbottens största insjö.




Det var en helg med flera utflykter, som förutom upplevelsen bjöd på gratis motion. Inte att förglömma gjorde vi även denna helg en utflykt till Quriosa därifrån jag fick med mig ljusslingor, happy lights,  som ska lysa upp bland annat där i uterummet när dagarna så småningom blir kortare.
Höstdagjämningshälsningar!

lördag 21 september 2013

Höstmys



Nu fylls dagarna allt mer med höst både på jobb och fritid. Att tända ljus och krypa upp i soffhörnet när mörkret faller, det är höstmys. Jag klädde tändsticksaskar i vacker höstskrud, som du kan hitta här. Riktig mysig höstläsning är senaste numret av Ernst.




Tyvärr säljs inte den tidningen här hos oss (inte vad jag har sett), vilket jag har fått frågor om här i bloggen. Jag prenumererar på den även om det är onödigt kostsamt med frakt. Det är tröttsamt med alla dessa uppringningar och erbjudanden om tidningar man inte vill ha. Just nu råkar jag gilla den här. Blombuketten fick jag plocka i frisörskans trädgård. Hon har nog bra mycket grönare fingrar än vad jag har...





... men äntligen efter en hel sommars väntan, blommar pionvallmor nu hos mig. Med den tilltufsade blomman vill jag önska dig en helg full av höstmys!

tisdag 17 september 2013

Tildahäfte med nöjen



Det droppar in litteratur av varierande slag denna september och nya Tildahäftet är en kär tillkomst i samlingen. Häftet innehåller några mönster på lappteknik, dockor, djur och julvackert. Vinternöjen!




Det började klia litet i fingrarna när jag såg bilden på den där isbjörnen.




Nu hade jag inget tunt  "päls"tyg hemma utan satte in en bit fleece i symaskinen...




... och ut kom denna lilla isbjörn, eller vad nu åskådaren anser den likna.
Ha en givande dag!

söndag 15 september 2013

Barndomsminnen



Igår var jag tillsammans med min storasyster och hjälpte våra föräldrar att göra det hemtrevligt efter en renovering. Efteråt promenerade jag på barndomsstigarna och fotograferade pappas snickeri, som jag tycker är så vackert. Jag gillar de många fönstren med nio rutor i vardera. När en av våra söner var fyra år var han alldeles övertygad om att han skulle ha ett bageri i morfars snickeri när han blev stor. Nu blev det inte så. ;o)




Ser du mig på bilden där framför snickeriet från det ljuva sextiotalet? Det var tider det! Jag vistades mycket med pappa och hans anställda där i snickeriet. Kommer ihåg att jag lekte med träklossar där. Hörselskydd hade jag nog inte. Undrar om sådana var uppfunna då? Lekstugan fanns till höger om vår gamla Taunus. Inte undra på att man blir nostalgisk!




Undrar ju om gårdagskvällen var den sista som bjöd på picknickväder med vacker solnedgång där på bryggan... Bara en sån sak kan göra en aningen nostalgisk. Njut av dagen!



torsdag 12 september 2013

Inspirerad av årstiderna på landet



 Nu ska du inte fästa alldeles för mycket uppmärksamhet vid hälsovåfflan där på bilden även om jag blev inspirerad att sätta en rosenknopp däri.




 Inspirerad kan man bli av storbloggaren Lottas bok, som har kommit hem till många med posten denna vecka. Jag fick tid att läsa den där ute i eftermiddag och i kväll när jag satt på annan ort och väntade i bilen. En riktig mysig bok med många bilder, personlig text och en hel del recept!




 Herr Lyckoslanten har fixat ett nytt staket vid trädgårdsmöblemanget utanför glasverandan. Det har av någon anledning försummats att sitta där denna sommar. Nu får man passa på allt medan löven lägger sig på marken och det ser litet okammat ut. Ha det bäst!



 

tisdag 10 september 2013

Indiansommardagar



Vi har fått ha indiansommardagar då det fanns tid att njuta i trädgården. Mannen fick för sig att plocka av ännu mognare och rödare vinbär, som blivit kvar på en buske och de bären kokades till sylt.




Det blev ett spontanpyssel med papper runt burkar som inte hade släppt etiketterna i diskmaskinen. Väääldigt bråttom blev det eftersom det meddelades att vi skulle få besök just då. ;o)




Morgongröten får lysa upp den här morgonen som ser ut att vara rätt grå.
Dagen lär ändå få ett trevligt och färgglatt innehåll.
Hoppas din dag blir vacker!



söndag 8 september 2013

Septemberhelg



Oftast är det så att när det är mulet väder på landbacken kan det vara soligt och vackert vid havet. I går kväll var det tvärtemot. När vi for hemifrån var det sol och vackert och när vi kom till havet hopade molnen sig. Men det var väldigt vackert att sitta på bryggsoffan.




Någon solnedgång blev det inte, men lugn och ro och väldigt mycket ladda batterierna...



... som fortsätter denna soliga septembersöndag. En dag som ska spenderas ute!
Ha en skön söndag!

fredag 6 september 2013

Pyssel och Marimekko



 Det har varit aningen slött med inlägg om pyssel i den här bloggen på senare tid. Delvis har man sina pysselperioder eller så blir det helt enkelt inte av att lägga upp allt man pysslar med. Nåja, jag sydde upp några modeller av vaxduk. Det där ctc-behandlade tyget påminner mig om Marimekkodesign och jag är inne i en sådan period nu igen när det gäller kläder.




Tre för sommaren nya Marimekkotunikor hänger i varje fall i min garderob. De är bekväma och klassiska. Så jag svansar inte enbart runt i sådan outfit som jag visar här på bloggen. Å nej!




 Inspirerad till detta vaxduksväskpyssel med dragkedja blev jag här. Jag brukar ofta sy pennfodral med de yngre eleverna med kardborreband i stället för dragkedja och då går tygerna i omlott vid öppningen.




Hoppas du får en bra dag! Det är ju fredag dessutom!