söndag 20 september 2009

Tunnor, klockor och fioler

Även om gårdagens kalas bjöd på senare nattning, var det en fin morgon att vakna till. Jag har strövat omkring litet här på Lyckoslanten och i skogen runtomkring. När jag gick in i vår egen snickarboa fick jag ögonen på den här fina hinken som jag fick av min pappa för några år sedan. Han vet att jag gillar hantverk. Den där tunnliknande saken hade han snickrat ihop som mycket ung vad jag förstår. Han hade hämtat den från sitt barndomshem i norra Österbotten. Min pappa (pensionär sedan tjugo år tillbaka) är snickare - finsnickare kallar jag honom eftersom han har gjort så många finsnickerier.
Hinken rymmer mer än tio liter och den har troligen använts för mjöl, potatis eller annan skörd. Vi får väl se vad jag hittar på för användningsområde. Något höstarrangemang blir det nog! En annan tunna på Lyckoslanten är vår badtunna. Se så fin färg den har fått efter åtta år! Nu är det en tid sedan den senast användes, men bara det blir aningen kallare blir det nog dags igen. Vi har badat som kallast i en utetemperatur på -15 grader, men vad gör det när det är +38 grader i vattnet!
Mina föräldrar är bortresta och jag for iväg och lekte hustomte vid barndomshemmet. Bl.a. kände jag av luften i mammas vävrum och i pappas snickeri. Kunde inte låta bli att fotografera pappas snickarbänk med kvarlämnad hyvelspån. Ett tecken på att han ännu är aktiv. Jag såg många trevliga projekt där. Så klart finns det moderna maskiner i snickeriet, men de är inte lika trevliga att fotografera.
I barndomshemmet finns två olika klockor som pappa har tillverkat. Jag och mina två systrar äger också två var. Det här fotot blev inte bra, men vår egen klocka kan skymtas några inlägg här nedanför. Jag tror att pappa kallar den här klockan "Bodbacka" klockan.
Vår "moraklocka" är daterad 1983 och den ville vi inte måla, även om jag tycker att mina föräldrars och min lillasysters klockor passar bra som målade.
Annat som min pappa har gjort åt oss systrar, eller åt alla barnbarn (åtta stycken) är fioler. Hos oss hänger det tre stycken och de har nog blivit använda. På väggen hänger ett diplom från när yngsta tvillingsonen var med i en talangtävling som tolvåring.

10 kommentarer:

 1. Vilka härliga foton du visar. Min far var också en sk. finsnickare med hyvelbänk och jag älskade att va med honom där som barn och jag fick prova på att hyvla och spika egna saker som jag var så stolt över.

  SvaraRadera
 2. Anelia! Ja så var det nog för mig också. Jag var ofta där och snickrade och som liten satt jag på ett ställe och lekte med träklossar. Idag skulle man nog inte låta barn vara med enligt alla konstens skyddsregler! :o)

  SvaraRadera
 3. Mysig vandring i tankarna med dina föräldrars skapelser. Mina var också människor som arbetade i trä och i textil. Mamma vävde mycket och pappa tillverkade några vävstolar som nu finns i min ägo. Jag har ingen lust att väva men det kanske kommer.
  Vackra klockor som din pappa har gjort.
  Annika

  SvaraRadera
 4. Han är verkligen kunnig din pappa. Fioler är väl inte så enkla att tillverka. Värdefullt att ha dessa saker som man vet historien kring!

  SvaraRadera
 5. Otroligt vad duktig din pappa är. Så fina grejer. Tänk att kunna göra fioler.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. wow, finsnickare var ordet! var kommer din pappa ifrån?

  SvaraRadera
 7. -fina foton du visar och en sådan händig finsnickrande far du har! Hälsa Pappa :)

  SvaraRadera
 8. Vilka fina saker din pappa gjort. Min far var också snickare, han gjorde mycket möbler, men inga fioler mig veterligt.
  Hoppas du har en bra dag.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 9. faktiskt passar inte mattan alls bra i vårt nuvarande kök, men vi ska så småningom renovera köket, o efteråt kommer den att passa perfekt :)
  h. algeni-ingela

  SvaraRadera
 10. Fina grejor! Jo, det är härligt med badtunna på hösten och på vinten när det är stjärnklart och man kan ta sig både ett dopp i snön och tunnan;)J

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en snäll kommentar! ♥ Ha en bra dag!